Oman talo on monen unelma. Talon voi rakentaa itse alusta loppuun, tai voi ostaa myös valmiita taloja. Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa ja on paljon eri asioita, mitä pitää ottaa huomioon, ennen kuin edes lähtee hakemaan lainaa talon ostoon.

Asuntolainaa kannattaa aluksi miettiä tarkoin. Usein talon osto kannattaa ajoittaa niin itselle kuin yleiselle taloudellekkin ihanteelliseen ajankohtaan. Myös talotyypistä tulee päättää ja muista yksityiskohdista. Oman talon rakentaminen on myös mahdollinen vaihtoehto. Jos omaa taloa ei halua rakentaa, voi sellaisen tilata myös valmiina.

Valmistalopaketit

Valmistalopakettien hinnat vaihtelevat ja niitä saattaa saada hyvinkin edullisesti, mutta talopaketin hinta ei ole lopullinen talosi hinta. Valmistalopaketteihin joudut itse tekemään tai teettämään lisäksi mm. putki- ja sähkötöitä, sekä talon sisustuksellisia töitä, sekä ottamaan huomioon erilaisia lupa- ja liitäntämaksuja, sekä myös pihatöihin kuuluvat kustannukset. 100 000 euron talopaketin lopullinen hinta nousee helposti 300 000 euroon.

Alusta loppuun itse suunniteltu ja huolella ja järkevästi rakennettu talo tulee luultavasti edullisemmaksi, mutta tosiasia on se, etteivät kaikkien taidot ja tiedot riitä itse kaiken tekemiseen ja ammattilaisten apu ei ole ilmaista.

Laina talon ostoon koostuu siis monenmoisesta asiasta ja pankit auttavat ja neuvovat mielellään ja tarjoavat mahdollisimman edullista lainaratkaisua.

Lainan vakuudet

Asuntolainaa voi saada vakuuksia vastaan. Yleensä tarvitaan vakuuksia lainaa vastaan, tälläisia voivat olla esimerkiksi rakennuksen tontti, omistusasunto tai säästöt. Lisäksi valtiolta voi myös saada lisävakuudeksi, niin sanotun valtiontakauksen, joka on korkeintaan 50 000 euroa per asunto.

Unelma omasta talosta toteutuu järkevällä ja realistisella suunnittelulla ja asiantuntijoiden apua käyttämällä.