Moni haaveilee oman ravintolan avaamisesta, ja haaveet voidaan myös muuttaa todeksi. Vaikka ravintolan perustamiseen liittyy paljon erilaisia asioita, ennakkoon hyvin suunnittelemalla pystyy parantamaan mahdollisuuksiaan kannattavuuden suhteen. Jokaisella omaa ravintolaa suunnittelevalla on varmasti jo alussa jonkinlainen mielikuva siitä, minkälainen olisi se oma unelmien ravintola. Tämän ajatuksen lisäksi on kuitenkin myös muita mietittäviä asioita.

Sijainti ja kohderyhmä

Yksi kaikkein tärkeimpiä asioita ravintolan avaamista miettiessä on sen sijainti. Etenkin alussa on erittäin tärkeää, että asiakkaat löytävät tiensä ravintolaasi. Kaupungin keskusta on yleensä varmin tapa tavoittaa eniten asiakkaita, mutta varjopuolena voi olla parkkipaikkojen vähyys, joten sijainnin ja toivotun kohderyhmän täytyy kohdata. Ravintolan tyyppi vaikuttaa myös tähän melko paljon.Lounasravintola, johon halutaan lähinnä päiväsaikaan työssä käyviä asiakkaita, kannattaa ehkä sijoittaa lähelle liikekeskuksia. Mikäli taas tavoittelet nuoria juhlimaan illalla, kannattaa ravintolan sijaita hyvien julkisten kulkuyhteyksien lähellä. Monesti iltapainotteisiin ravintoloihin halutaan tulla muulla kulkuneuvolla kuin omalla autolla, joten tähän kannattaa kiinnittää huomiota. Omalla autolla tulevat asiakkaat taas arvostavat ilmaista parkkitilaa, jota on riittävästi.

Yhteistyökumppanit

Ravintolan perustaminen ei ole kiinni pelkästään omasta panoksesta, vaan siihen liittyy myös paljon eri sidosryhmiä. Sinun tulee hoitaa ravintolan kirjanpito kirjanpitäjän kanssa, hankkia sopivat tavarantoimittajat riippuen siitä, mitä kaikkea ravintolassasi myydään, hoitaa siivous joko itse tai siivousfirman kautta, huolehtia jätehuollosta sekä miettiä maksuliikennettä. Valitse ravintolallesi sopiva maksujärjestelmä jo heti alusta alkaen.Riippuen ravintolasi koosta, sinulla tulee todennäköisesti olemaan myös työntekijöitä, joille voi olla tarpeen huolehtia vakuutukset ja työterveyspalvelut kuntoon. Tämän lisäksi tulee hankkia työvaatteet. Ravintolan logolla tai nimellä varustetut työasut tai muut tuotteet ovat yksi keino luoda uskottavuutta ja lisätä näkyvyyttä. Mahdollisia yhteistyökumppaneita voivat olla myös läheiset majoitusliikkeet esimerkiksi erilaisten tarjousten muodossa.

Rahoitus

Rahoitus tulee olla kunnossa ennen kuin ravintolaa pääsee avaamaan. Ravintolaa perustaessa kannattaa miettiä ensin liiketilaa, onko sen ostamassa vai vuokraamassa? Molemmissa on etuja ja riskejä. Ostaessa kiinteistön, sitä voi käyttää lainan vakuutena pankissa tietyiltä osin, mutta vuokratessa alkupääomaa ei välttämättä tarvita niin paljoa. Uutena yrittäjänä voit olla oikeutettu myös starttirahaan.