Kun tiedät mitä tehdä hätätilanteessa, voit pelastaa jonkun hengen, josta välität. Elvytys voi kaksinkertaistaa tai kolminkertaistaa uhrin selviytymismahdollisuuden. Yli 85 prosenttia sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona – ei sairaalassa. Monilla uhreilla ei ole ollut sydänsairauksia ja he ovat näyttäneet terveiltä. Alle kahdeksan prosenttia sydänpysähdyksestä kärsijöistä selviää.

Suuri osa ihmisistä tuntee itsensä avuttomaksi eikä tiedä miten toimia hätätilanteessa, koska he joko eivät tiedä, miten elvytystä voidaan tehdä tehokkaasti, tai heidän koulutuksensa on vanhentunut.

Mahdollisuus tarjota asianmukaista hoitoa nopeasti hätätilanteessa voi auttaa vähentämään potilaan toipumisaikaa ja myös estämään häntä tilapäisestä tai pitkäaikaisesta vammautumiselta. Voit löytää hyviä paikkoja verkosta missä oppia ensiavun perusteet esimerkiksi Punaisen Ristin sivuilta.

Kenen tulisi opetella ensiavun perusteet?

Kenen tahansa, jopa murrosikäisten, tulisi oppia ensiapua ja elvytystä. Alla olevien ryhmien kannalta tärkeiden taitojen oppiminen on käytännössä välttämätöntä.

  • Vanhemmat. Oikea koulutus voi opettaa sinua vastaamaan hätätilanteisiin rauhallisesti ja luottavaisesti
  • Lapset. Tuoreen tutkimuksen mukaan 86 prosenttia yhdeksänvuotiaista tai sitä vanhemmista lapsista pystyi antamaan elvytyksen oikein osallistuessaan käytännön harjoitteluun. Investoi perheesi turvallisuuteen opettelemalla ensiapua yhdessä.
  • Vanhuksista huolehtivat. Lääkitys, heikentynyt motorinen taito ja muut tekijät asettavat iäkkäät aikuiset suurempaan vaaraan loukkaantua.
  • Työntekijät tietyillä aloilla. Terveydenhuollon tarjoajat ja ensiapupolitiikka eivät ole ainoita, joilta vaaditaan elvytystä ja ensiapukoulutusta. Hoitokodin työntekijöiltä, ​​päivähoitohenkilöstöltä, hengenpelastajilta, lentoemänniltä, ​​korjaushenkilöstöltä, joiltakin rakennustyöntekijöiltä ja opettajilta vaaditaan myös nykyisin koulutusta hengenpelastuksen perustaidoista ja ensiapuvälineiden käytöstä.